Ouder / kind judo

 

“Lieve Mam, je mag gewoon proberen mee te doen. Als je het niet leuk meer vindt, ga je lekker aan de kant zitten. Zullen we dat afspreken?”

Je eigen vader of moeder leren wat judo nu eigenlijk is. De afgelopen week was dat het motto van de judoka’s van Judovereniging Kodokan. Zo stonden de ouders van de locaties Gorredijk en Beetsterzwaag op woensdag 10 april, samen met hun kinderen op de mat.

Deze keer mogten de ouders, broers en zussen samen met hun leden, judoën tijdens de les.
Er deden zo veel ouders mee, dat er een te kort ontstond aan grote judopakken; waardoor enkele ouders in haar gewonen sportkleding moesten deelnemen.
Het was best druk op de mat.
Het werd geen pretles, er moest echt gejudood worden.
Lijkt het voor ouders aan de kant altijd zo gemakkelijk; in het echt bleek het nu een stuk moeilijker te zijn. Zo werd de beenworp ko-uchi-maki-komi geoefend. Maar ook het grondwerk (houdgrepen en kantelsituaties) werd geoefend.

Ook de ouders vonden het best lastig te onthouden of je nu eerst je linker- of rechterbeen moest voorzetten, hoe je verder moest stappen en duwen, etc.
Maar gelukkig; ze kregen steun van hun eigen kind! Tijdens de les werd veel over het judo uitgelegd, waarna de ouders het mochten gaan beoefenen. Balansverstoring, valbreken en vervolgtechnieken op de grond, het kwam allemaal aan bod.
En ja, dan lig je zo maar vast in een ijzersterke houdgreep van je eigen kind. Judo is een beheersingssport. Niet domweg je eigen kracht gebruiken, maar de kracht van je tegenstander overnemen en daarna eindigen met een judoworp en of eindcontrole. Al met al een hele kunst op zich.

Ook het stoeien met je eigen kind zorgde natuurlijk voor dikke pret. Jv Kodokan kijkt dan ook tevreden terug op het onderdeel ouder-kind-judo, dat als doel heeft ouders te laten ervaren wat het judo van hun kind nu eigenlijk inhoudt.

 

Foto's klik hier.